-
 
 
Els trofeus que es lliuren als guanyadors de l’Ophiusa representen una savina tombada i
corbada pel vent. La raó del perquè hem escollit aquest petit arbre no només és per ser el més característic
de l’illa sinó per la importància que ha tingut al llarg de la història de Formentera.

 

 

Quan van arribar-hi els primers pobladors, la vida a l’illa no era fàcil, ja que al ser tan petita no disposaven de molts dels recursos i materials que tenien a Eivissa o a la Península. Així, i gràcies a que la fusta de savina és dura, imputrescible i inatacable pels insectes a causa de la seva resina, va ser la matèria primera més utilitzada pels formenterers per fabricar infinitat d’objectes.


 

 

A més de les bigues, mobles i marcs de portes i finestres de les cases pageses, amb la fusta de savina es construïen els estris més diversos per a les feines agrícoles, ramaderes o de pesca, activitat aquesta on la seva fusta també va tenir un paper fonamental, ja que s’utilitzava per fer les casetes de varador i les guies per on es pujaven les barques fins aquests petits refugis (actualment encara en podem veure a molts punts de la costa) o s’aprofitava la curvatura que a causa del vent tenien els troncs per fabricar les rodes i altres parts dels llaguts.


 

 

I és per tot això, pel que ha significat -i significa- aquest petit arbre per Formentera, que l’Ophiusa no només li ret un petit homenatge a través dels seus trofeus sinó que els diversos grups en que es divideix la classificació de la regata porten el nom de les savines de diferents indrets de l’illa.

Així, i com no podia ser d’una altra manera, si els tres primers de cada grup guanyen la Savina d’una part de l’illa, el primer de la classificació General ha de guanyar la Savina de Plata d’Ophiusa, o el que és el mateix: la Savina de Plata de Formentera.© Regata Ophiusa 2004 - 2019 info@regataophiusa.com