-
 
Per què Ophiusa (continuació)
 
En grec Ophiusa vol dir "terra de serps", però tot i que llegendes gregues i posteriorment romanes asseguraven que l'illa "era plena d'un nombrós i malèfic gènere de serps" el cert és que alguns historiadors assenyalen que a Formentera mai no hi ha hagut serps de cap tipus i que es podia tractar de sargantanes, rèptil que sempre hi ha estat molt present.
                   Els endemismes i
mimetismes són
freqüents a Formentera.
Algunes sargantanes,
per exemple, ja tenen
el mateix color
turquesa que les
aigües de ses
Illetes o Cala Saona.
 

  
Però tant si hi havien serps com sargantanes el cert és que al llarg de la Història les aigües d'Ophiusa han estat el lloc preferit per fondejar. No només pel refugi que oferien -i ofereixen- les costes d'es Trocadors (Illetes i la costa de Llevant) sinó perquè s'Espalmador era el millor port natural per reparar les embarcacions i fer el manteniment. De fet, si s'Espalmador s'anomena així és perquè a la seva platja els patrons avaraven els vaixells per espalmar-los, pràctica molt semblant al que es fa actualment quan es treu el vaixell de l'aigua per netejar l'obra viva i aplicar-li la patent. Lògicament la diferència eren els materials que utilitzaven, ja que una vegada tenien l'obra viva neta la cobrien amb una capa de seu, de quitrà o d'altres materials semblants.
                   Des de la Mola es pot veure bona part de l'entorn de l'illa. A causa de la seva forma i extensió,
Formentera
sempre et recorda que ets a una illa.


 
Amb tots aquests antecedents la creació de la regata Ophiusa era inevitable: per una banda recuperem les grans singladures dels antics navegants i en el mateix escenari que ells van conèixer (el mar és un dels pocs paisatges que amb els segles no ha canviat) i per l'altra posem rumb a una illa que, segons asseguren molts patrons coneixedors de les illes del Mediterrani, és la més bella.

I ja que estem parlant de navegacions amb perfum de la Grècia antiga podríem acabar aquesta presentació amb un pensament: a l'Odissea, l'illa d'Ítaca és la pàtria d'Ulisses. Si Homer hagués conegut Ophiusa segur que l'hagués declarat pàtria de tots els navegants.


© Regata Ophiusa 2004 - 2019 info@regataophiusa.com